Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link
Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort verwijderd.
Rond de Kerstdagen wordt er heel wat gefotografeerd. Velen delen deze dagen met familie en/of vrienden, het is vroeg donker en de lichtjes in de kerstboom en de kaarsen verspreiden een warm licht. Het is leuk om die warme sfeer vast te leggen en later heb je dan nog een dierbare herinnering aan die dagen.
Maar vaak zijn de foto's nogal teleurstellend en is er weinig van de sfeer in terug te zien.
Ik geef je wat tips waardoor het waarschijnlijk wel lukt.
- Wanneer je op de automatische stand fotografeert zal de flitser opklappen en zijn werk gaan doen, omdat het belichtingssysteem in de camera aangeeft dat het te donker is om zonder flitslicht te fotograferen. Het gevolg is dat objecten of personen voor in beeld heel wit worden en wat zich daarachter bevindt is bijna niet meer te zien en valt weg in het donker. Probeer daarom zoveel mogelijk van het bestaande licht gebruik te maken, waardoor je de sfeer in je foto's behoudt. Je kan dit bereiken door je diafragma zo groot mogelijk ( klein getal) te zetten, je Isowaarde te verhogen ( pas wel op voor ruis) en/of je sluitertijd te verlengen ( camera op statief). Door één of een combinatie van deze componenten aan te passen komt er veel meer licht op de sensor van je camera en het resultaat zal je niet tegenvallen. Zet je camera op de diafragma voorkeuze of op de manuele stand en kies een diafragma voor het doel dat je wilt bereiken.
Bokeh met een groot diafragma ( f1.8) |
De foto hier boven is buiten gemaakt in het donker, waar kerstverlichting hangt. Het omgevingslicht komt van de (bijna) volle maan en de straatlantaarns. Hier zie je de kerstverlichting op de achtergrond als zachte glinsterende bolletjes. De voor- en achtergrond zijn qua licht in balans. Het diafragma hier staat op F 1.8. De afstand tussen de kerstverlichting en het ventje is ongeveer 4,5 à 5 meter.
Bokeh met klein diafragma ( f11) |
- Hieruit blijkt dat je niet alleen door wijziging in je diafragma de scherpte kunt veranderen, maar ook door de afstand tussen de verschillende objecten. Kun je met jouw objectief niet lager dan bijv. F 3.5 of zelfs F 4.5 dan hoeft dat geen probleem te zijn mits je maar voldoende afstand bewaart tussen de onderwerpen. De sluitertijden zullen dan ook langer worden, dus zorg dat je een statief bij de hand hebt.
- Je kunt ook het tegengestelde proberen door met een bijna dichtgedraaid diafragma te fotograferen bijvoorbeeld op F22. I.p.v. de glinsterende zachte vlekjes op de achtergrond krijg je een scherpe ster. Je hebt daarvoor een ( korte) telelens nodig, met een groothoek lukt dit niet. Dit geeft weer een heel ander effect, zoals je kunt zien op de onderstaande foto. Doordat er maar heel weinig licht de sensor kan bereiken bij zo'n klein diafragma ( groot getal ) en het omgevingslicht in deze dagen niet echt meewerkt, kom je op behoorlijk lange sluitertijden uit. Hier waren dat 10 seconden ( de leeslamp was inmiddels uit). Je hoeft natuurlijk niet op kerst of op de kerstboom te wachten, je kunt dit natuurlijk ook gewoon buiten uit proberen op het zonnetje of straatlantaarn.
|
- Wil je helemaal creatief aan de slag? Dan kun je kleine figuurtjes knippen uit zwart dun papier en deze tussen je uv-filter en de lens plaatsen, of een kokertje van knutselkarton maken en het figuurtje hierop plakken en op je lens plaatsen. Laura Vink heeft een uitgebreide beschrijving om zelf je bokeh-figuurtjes te maken, welke je hier vindt. Ben je geen knutselaar? Je kunt een kant en klare kit ook bestellen bij http://photojojo.com/awesomeness/bokeh-Kit
- Hoe ga je te werk? Neem een meter of 3 à 4 afstand tot de lampjes. Wil je voor de lampjes nog een onderwerp scherp in beeld hebben zorg dan dat de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond ( in dit geval de kerstlampjes) groot genoeg is. Zet je diafragma weer zo open mogelijk en zorg dat het figuurtje midden op je lens zit en fotograferen maar. Zo heb ik hartjes, kerstboompjes, maantjes en sterretjes als vormpjes uitgeknipt, maar je kunt natuurlijk van alles verzinnen.
Bokeh figuurtjes |
- Leg ook eens de details vast. Een mooie bal ( met reflectie) in de kerstboom zegt vaak meer over de sfeer dan een foto van de hele boom. Ook het kerstdiner of een onderdeel van kleding of sieraden etc. lenen zich voor detailopname. Bij de opname van de ketting heb ik gevraagd of ik deze even mocht lenen en heb de ketting met toepasselijke ster over een steen gedrapeerd
- Let op de witbalans. Omdat je binnen bij kunstlicht fotografeert krijg je vaak een blauwe of gele kleurzweem op je foto. Check dit even op je lcd-scherm na het nemen van de eerste foto, dan kun je het nog bijstellen. Eventueel kun je het ook achteraf aanpassen in een bewerkingsprogramma, belangrijk is dan wel om in RAW te fotograferen.
- Als je nog naar buiten gaat kun je hier tips lezen voor het maken van foto's in de kou en wie weet in de sneeuw. Houd er dan wel rekening mee dat als je weer naar binnen gaat je lens zeer waarschijnlijk gaat beslaan. Laat dan je toestel een half uurtje met rust, je zult zien dat daarna de condens op je lens is verdwenen en je weer verder kunt fotograferen.
Kerstsferen in de buitenlucht
- In onderstaande video laat Jay P. Morgan van The Slanted Lens zien hoe je de sfeer buiten kunt weergeven
Meer weten over fotografie? Dan is een workshop misschien wel iets voor jou!