Tips voor de vakantie

Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link


Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort  verwijderd.





Reisfotografie is niet altijd even gemakkelijk. Fotografen moeten om kunnen gaan met veel verschillende invloeden en omstandigheden. Of dat nu is door de beperkte bagage die je mee kunt nemen, de taalbarriere of de weersomstandigheden het vergt soms nogal wat vakmanschap om bepaalde elementen het hoofd te kunnen bieden. En dat maakt niet uit of je nu cruise maakt naar het noordpoolgebied, een appartement in Toscane voor twee weken gaat bewonen of je de caravan voor een seizoen in Zeeland neerzet.
Het belangrijkste is dat jij op het juiste moment op de ontspanknop drukt en een foto kunt maken die weergeeft wat jij op dat moment zag en/of voelde.
Het begrijpen van de lichtinstellingen op je camera is een must om een goede foto te maken. Misschien is het handig als je de vorige blogjes over de techniek nog even naleest.

Voordat je op vakantie gaat

  • Het is handig om voordat je op reis gaat alvast wat research naar je bestemming te doen, zodat je ter plaatse geen tijd hoeft te verliezen. Internet biedt daartoe volop mogelijkheden, zoals de sites van de lokale VVV's. Neem ook eens een kijkje op websites van andere fotografen. Ook kan het je enorm inspireren om naar series/films te kijken welke zich afspelen in het gebied van jouw reisdoel. Eventueel maak je aantekeningen welke je meeneemt. Misschien zijn de cultuurverschillen wel erg groot en mag je niet overal zomaar fotograferen, of zijn er op bepaalde dagen festiviteiten welke interessant/leuk zijn om vast te leggen.
  • Check je reisverzekering. Zijn je camera + accesoires meeverzekerd en zo ja, wordt dit ook gedekt indien je apparatuur in de auto laat liggen? Het is aan te raden om kopieën van de aankoopbewijzen mee te nemen voor het geval je apparatuur gestolen wordt of beschadigd raakt, ook prettig dat je bij de douane kunt bewijzen dat de apparatuur al in je bezit was voordat je op reis ging. Ga je buiten Europa dan heb je een reisverzekering met werelddekking nodig.
  • TIP: Stuur alle kopieën van je reisbescheiden, verzekerings- en eventueel autopapieren, aankoopbewijzen, paspoort en rijbewijs in een mapje naar je eigen emailadres of sla ze in de cloud op, zodat je altijd een back-up hebt.


Je cameratas
Fotograferen op reis moet leuk en comfortabel zijn
Ga je met de auto dan maakt het niet zo heel veel uit wat je aan apparatuur meeneemt, maar ga je vliegen of een voettocht maken is het zeker van belang en is het zaak om goed na te denken wat je in je tas stopt.
Een rugtas is aan te raden. Test deze wel in de winkel of hij wel goed bij je lichaam aansluit en of al je apparatuur in de tas past. Neem je apparatuur dus mee.




Wanneer je twijfelt over lenzen kies dan voor een standaardzoom ( 18-70 mm of  18-125mm). Hiermee kun je zowel dichtbij als veraf goede foto's maken.
Loop eventueel je mappen met vakantiefoto's nog even door om te checken welk objectief je het meest op je reizen hebt gebruikt.
Denk aan voldoende (lege) geheugenkaartjes. Een aantal kleine kaartjes zijn altijd handiger en veiliger dan één groot opslagkaartje.
Zorg voor een opgelade batterij en neem een reserverbatterij plus de oplader mee.

Onderstaande zaken zijn geen must, maar wel handig in bepaalde gevallen :
- Eventueel kun je lichtgewicht statief, welke je aan je rugzak kunt hangen, voor foto's met langere sluitertijd
- Flitser voor donkere omstandigheden ( + batterijen)
- Een plastic zak  biedt hulp bij een onverwachte regenbui of zandverstuiving en houd je knieen schoon
- microvezel doekje
- Polarisatiefilter



Ter plaatse
  • Zet je camera op de hoogste resolutie als je in Jpeg fotografeert. Het kost wel extra ruimte op je kaartje, maar zo kun je de foto's wel af laten drukken.
  • Heb je een zonnekap? Gebruik hem dan ook, het voorkomt lensflare. Bij mij zit de zonnekap er altijd op, zelfs als het donker is.
  • Maak meerdere opnames uit verschillende standpunten ( hoog, laag, stapje naar links of rechts). De kans is dan groter dat er een geslaagde foto tussen zit.
  • Is je onderwerp wat verder weg.... loop er dan naar toe en probeer dichterbij te komen. Het zoekplaatje van dat mooie gekleurde vogeltje ergens tussen het gebladerte vind niemand geweldig.
  • Indien je fotograferen op de handmatige stand nog steeds moeilijk vindt, maak dan gebruik van de scenestanden op je camera. Zo zorgt de portretstand ervoor dat de achtergrond onscherp wordt en je onderwerp er meer uitspringt. De landschapsstand zorgt er juist voor dat alles scherp op de foto komt.
  • Denk aan de compositie. Tips kun je hier nalezen, ze maken je foto interessanter.
  • Vermijdt rommel op je foto zoals prullebakken en verkeersborden.
  • Let op je achtergrond zodat er geen boom uit het hoofd van je onderwerp groeit.
  • Houd je camera recht, zowel in de verticale als in de horizontale stand. Bij de meeste camera's kan je in het menu instellen dat er een raster zichtbaar is als je door de zoeker kijkt. Dit kan je daarbij helpen.
  • Sta een keer vroeg op voor het mooiste licht. Dat heb je tijdens het eerste en laatste uur zonlicht van de dag. Dit is veel mooier dan het keiharde zonlicht midden op de dag welke harde schaduwen geeft. Op http://golden-hour.com/ kun je nakijken wanneer het licht het mooiste is op jouw vakantiebestemming.
  • Zoek een thema waar je elke dag een foto van maakt. Bijvoorbeeld deuren, of alle rode objecten. Aan het eind van de vakantie heb je een bonte verzameling waarvan je een leuke compilatie kunt maken. Het helpt je kritischer te kijken en te zien.
  • Wissel overzichtsfoto's af met foto's van details. Dit maakt een reportage compleet.
  • Kijk eens naar de ansichtkaarten van de omgeving. Vaak kan je daar wat inspiratie uit halen
  • Last-but-not-least GENIET! Je hebt vakantie!


Na thuiskomst
Dan wil je natuurlijk weten wat er van je foto's is geworden. Waarschijnlijk is het eerste wat je gaat doen  je foto's op de computer zetten en een backup maken. Vervolgens ga je ze selecteren en misschien nog bewerken voordat je ze doorstuurt om af te laten drukken.
Bekijk ze deze keer eens kritisch en probeer uit te vinden waarom de ene foto beter gelukt is dan de andere. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan of bij een bewogen foto de sluitertijd wel correct was.
Evalueer voor jezelf of er uit is gekomen wat je verwacht had of dat de foto's toch nog zijn tegen gevallen en waarom dan wel.
Je zal daardoor de volgende keer met nog betere opnames thuiskomen.








Compositie

Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link


Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort  verwijderd.














In de vorige blogjes staan handvatten om technisch gezien een mooie foto te maken.
Maar om een foto aantrekkelijk te maken voor de kijker moet de compositie ook in orde zijn.
Dit heeft niet zozeer met techniek te maken maar meer met inzicht en gevoel, alhoewel er wel een aantal regels bestaan om je foto sprekender, mooier en interessanter te maken.

Het is geen must en je mag ze ook direct weer naast je neer leggen, maar het is wel handig om ze in je achterhoofd te houden bij het fotograferen om een bepaald resultaat te behalen.


Plaatsing van de horizonlijn
Landschapsfoto's maak je aantrekkelijker door de horizon niet in het midden te plaatsen. Bij een mooie lucht kies je voor een lage horizon. Gaat het meer om het onderwerp op de grond of is het een grijze dag en dus een grauwe lucht dan kies je ervoor om de horizon hoog in beeld te plaatsen.
De horizon in het midden is eigenlijk not done, uitgezonderd bij foto's met reflecties volgens de regels. ( die er zijn om te overtreden ;) )

Kootwijker Zand
Hoge horizon

Veld geel koolzaad onder een blauwe lucht
Lage horizon

Regel van derde/ Gulden snede en kijkruimte
Ook voor objecten geldt:
Zet je onderwerp niet in het midden van je beeld. Als je het onderwerp op 1/3e of 2/3e van het beeld plaatst, creëer je meer spanning in je foto. Dit is makkelijk te realiseren door denkbeeldig een boter-, kaas-, en eierveld over je beeld te plaatsen en het object op één van de snijlijnen te zetten.
Bij veel camera's is het mogelijk de instellingen in het menu zo aan te passen dat je in de zoeker het raster zichtbaar maakt zodra je de ontspanknop half indrukt.

Geef je onderwerp als het een mens of dier betreft ook kijkruimte.
Portretfotografie op locatie met natuurlijk licht
Regel van derde en kijkruimte

Vrijmaken van de achtergrond
Om meer de aandacht op je onderwerp te vestigen in een foto kun je deze vrijmaken van de achtergrond.
Dit kun je doen door te fotograferen met een kleine scherptediepte, zodat het onderwerp scherp wordt weergegeven en de achtergrond vaag ( zie ook de foto hierboven). Je kunt ook gaan werken met sterke contrasten in licht en kleur of je kiest voor een hele rustige achtergrond zoals een muur.
La Palma: Dode boom in de lava
Contrast in licht en kleur


Geef diepte aan je foto's
Een foto is nu éénmaal niet driedimensionaal, alhoewel dat niet lang meer zal duren. Maar voorlopig moeten wij zelf nog zorgen dat er diepte in de foto komt en dat kun je bereiken door een object op te zoeken wat je op de voorgrond van het beeld te plaatsen, een struik of een kei. Je kan deze onscherp houden zodat het oog direkt naar het hoofdonderwerp wordt geleid.
Agave bij de Spaanse Middellandse Zeekust
De agave op de voorgrond geeft diepte aan je foto

Lijnen
Ook lijnen geven diepte, maar ook spanning aan je foto. Je kan elementen als beekjes, muurtjes, electriciteitsdraden, weggetjes gebruiken om het oog naar je onderwerp te leiden in je landschapsfoto's. Door de lijnen van deze elementen te volgen kijk je dieper de foto in. Ook bij portretfotografie kan de lijn van bijv. een arm iets extra's meegeven aan je beeld.
Landschapsfoto strand van Houlgate aan de Normandische Kust
Lijnen naar de horizon

Studio Zwart-wit portretfotografie
Diagonale lijn door de houding v.d. arm


Houd het simpel
En dit is een heel belangrijkstee. De kunst van het weglaten is één van de grootste wapens die een fotograaf kan hebben, ondanks dat fotografie vooral een vertellend medium is. Dus probeer niet van alles in je beeld te proppen. Je foto wordt er erg onrustig door en de kijker weet echt niet waar hij/zij naar kijken moet. De eenvoudigste foto's zijn vaak het sterkst en een simpel onderwerp zegt vaak meer dan duizend woorden.
Rood herfstblad in plas
Less is more

Meer foto's kun je bekijken op mijn site

Wil je meer weten over de basisprincipes van digitale fotografie, misschien is dan een workshop iets voor jou.