Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link
Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort verwijderd.
De herfst dient zich al weer aan en zelf vind ik dit een heerlijk jaargetijde om met de camera op pad te gaan. De bossen zijn schitterend. De kleuren zijn warm, de zon staat laag en is vaak versluierd door de wolken waardoor je niet van die harde schaduwen krijgt zoals in de zomer. Ik geef je wat tips mee om met geslaagde plaatjes thuis te komen. En zoals gewoonlijk zijn de rood geaccentueerde woorden linkjes naar de betreffende tips.
- Het gevaar van fotograferen in een herfstbos is dat je zoveel ziet en wil vastleggen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kijk dus goed om je heen en zoek naar een mooie compositie ( die je vaak vindt in vlakken en lijnen) om een chaos in je foto te vermijden.
- Wijzig de witbalans van je camera in bewolkt of schaduw. Normaal kan de camera prima omgaan met de automatische witbalans en zullen de kleuren natuurgetrouw overkomen, maar in het bos heeft de camera problemen om de juiste kleurbalans te vinden. De linker foto is gemaakt op de automatische witbalans en heeft een wat blauwige gloed. Bij de rechter foto stond de witbalans op bewolkt en je ziet dat het beeld veel warmer is. Meer informatie over de witbalans vind je hier.
- Door het gebruik van een polarisatiefilter krijg je meer verzadigde kleuren. Het nadeel daarvan is dat dit filter 1 à 2 stops licht wegneemt en als gevolg daarvan de sluitertijd langer wordt, dus een statief of rijstzak ( iets meer hanteerbaar) is dan zeker een must.
- Ga op zoek naar kleine dingen. De vele soorten paddenstoelen, de blaadjes die de meest mooie kleuren aannemen in dit jaargetijde en bijv. dennenappels, kastanjes en mos zijn mooie details om te fotograferen en een verhaal compleet te maken, zonder dat je een chaotisch foto krijgt.
- Om details te fotograferen geeft het een mooi effect om dichtbij je onderwerp te komen (en indien mogelijk) op ooghoogte. Met gebruik van een groot diafragma ( klein getal) vestig je extra de aandacht op je onderwerp en wordt de achtergrond vaag. Hieronder zie je het verschil. Een macrolens werkt bij dit type fotografie natuurlijk erg goed, maar deze zijn vrij kostbaar. Je kunt ook close-upfoto's maken met je standaardlens en een macrofilter opgeschroefd of gebruik tusssenringen tussen de body van je camera en je lens. En zelfs met een telelens kun je mooie resultaten bereiken. Maar ook met een simpele compactcamera kun je mooie macrofoto's maken. Doordat de opbouw van het lensje anders is dan bij een spiegelreflex- of systeemcamera kun je dichter bij je onderwerp komen.
- In de herfst is het vaak vochtig en regenachtig. Neem een plastic zak of vuilniszak mee en leg die op de grond. Bij het fotograferen vanuit een laag standpunt, en zo wordt je broek niet nat of vies en heb je toch een mooie foto.
- Vergeet niet om een statief of rijstzak mee te nemen. In het bos is het vaak redelijk donker en moet je langere sluitertijden gebruiken om toch een goed belichte foto te krijgen. Het gevolg zonder statief is een onscherpe foto. Eventueel kun je de Isowaarden verhogen, maar als het niet nodig is waarom zou je het dan doen? Je foto's worden er niet beter van.
- Ook een klein reflectieschermpje,stukje aluminiumfolie of velletje wit is handig om in je (foto)tas te stoppen. Je kunt hiermee de donkere kant van bijv. een paddestoel oplichten.
- Loop eens om je onderwerp heen en bekijk vanaf welke kant het de mooiste foto zou kunnen opleveren. Kijk daarbij hoe het licht op je onderwerp valt en aanwezig is in de achtergrond en de gaafheid van je onderwerp.
- De herfst is het jaargetijde van de mist. Sta een keertje vroeg op als de weersvoorspelling goed is. Een opkomende zon in combinatie met mist geeft mooie foto's. Het kan zijn dat je camera moeite heeft met het scherpstellen omdat er in de mist weinig contrasten zijn. Haal je toestel dan van de autofocus en stel met de hand scherp, of ga wat dichter naar je onderwerp.
- Probeer op bewolkte dagen bij het fotograferen van herfstlandschappen te voorkomen dat je de lucht meefotografeert. De contrasten zijn dan zo sterk dat je camera deze contrastverschillen niet aankan. Als resultaat krijg je dan fletse beelden met meestal overbelichte luchten. Door je compositie zo te maken dat de lucht buiten beeld blijft komen de herfstkleuren wel mooi uit op deze grijze dagen. Gelukkig kent de herfst ook heerlijke zonnige dagen met een stralende blauwe lucht. Fotografeer dan rustig de lucht mee ( eventueel met gebruik van polarisatiefilter). De prachtige herfstkleuren komen dan extra uit in contrast met de blauwe lucht.
- Laat je niet tegenhouden door een beetje regen, ook dan kan je mooie foto's maken. Bescherm je fototoestel met een ouderwetse douchemuts ( neemt ook weinig ruimte in) die je met een elastiekje om je camera bindt met de opening naar voren zodat alleen het glaswerk van je objectief vrij blijft. En last but not least: Geniet!
- Bij de nabewerking van je gemaakte foto's kan het ook wel eens mooi zijn om een foto om te zetten in monochroomtinten.