Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link
Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort verwijderd.
Alhoewel vele generaties met zwart/wit foto's zijn opgegroeid heeft de kleurenfotografie, na de introductie van Kodachrome in 1935, steeds meer terrein gewonnen en is het nu standaard om je foto's in kleur te nemen en eventueel af te laten drukken.
Maar op dit moment is Zwart/wit fotografie steeds meer in opkomst, een goede reden om daar eens wat meer aandacht aan te besteden.
De achterkant van Paleis Soestdijk |
Waarom grijpen we toch weer terug naar zwart/wit? Waarschijnlijk zit daar iets van nostalgie bij en naast het feit dat de keuze tussen kleuren- en zwart/witfotografie ook een kwestie van persoonlijke smaak is, zijn er nog een aantal andere redenen om toch weer voor zwart/wit te kiezen. Zo kun je bij portretfotografie een lelijke huid verdoezelen of het karakter benadrukken en bij landschappen de grillige vorm van een kuststrook of kale boom benadrukken en bij architectuur vreemde texturen. Maar nogmaals het is ook een kwestie van smaak.
Bijzondere gevelbekleding van het Eemhuis te Amersfoort |
Doordat de kleuren niet meer kunnen afleiden, gaat alle aandacht naar licht, vormen, contrasten, compositie. Het draait weer echt om het onderwerp!
Een paar tips:
- Wellicht denk je dat je bij zwart/wit fotografie het beste je camera in het menu op de monochroom stand kunt zetten. Doe dit niet, je camera kiest dan voor een standaard omzetting, wat over het algemeen vrij contrastloze en vlakke foto's oplevert. Blijf gewoon in kleur fotograferen en zet later op de computer je foto's om in een bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop (Elements) of Lightroom. Je kunt dan zelf per kleur bepalen hoe licht of donker je de zwarten, grijzen en witten hebben wilt, waardoor je meer contrast kunt verkrijgen.
- Fotografeer je altijd in Jpeg-kwaliteit maar je camera beschikt ook over RAW-kwaliteit, zet hem dan nu in ieder geval om naar RAW ( kijk hier even bij het het blogje fotograferen in Jpeg of RAW voor uitleg, als je het verschil niet kent). Het is sowieso altijd slimmer om in RAW te fotograferen, maar nu geeft het je nog een extra voordeeltje. Wanneer je in RAW bestand opslaat kun je namelijk wel je camera in het menu op monochroom zetten. Heb je de foto gemaakt dant verschijnt op je LCD-scherm direct een zwart-wit foto i.p.v. een kleurenafbeelding. De kleuren zijn echter niet weg. Je ziet een jpeg afbeelding, waarop de standaard zwart-wit omzetting van de camera is uitgevoerd die in het RAWbestand is opgenomen. Open je het RAW bestand op je computer dan zie je alle kleuren weer en kun je jouw eigen zwart-wit omzetting uitvoeren.
- Bij harde contrasten krijg je de mooiste zwart/wit afbeeldingen, dus zoek naar die contrasten. Bijvoorbeeld in hoogzomer midden op de dag als de zon hoog staat en harde schaduwen geeft.
- Texturen en structuren komen juist erg mooi uit in zwart-wit. Zorg in dit geval voor strijklicht ( licht van de zijkant) om de contrasten te benadrukken. Zand, hout, huid en haar komen helemaal tot hun recht. Gebruik daarbij een klein diafragma ( groot getal) voor volledige scherpte.
- Fotografeer op een lage Isowaarde. Hoge Isowaardes geven digitale ruis, vaak heel goed zichtbaar in donkere partijen van de foto en niet de bedoeling. Eventueel kun je later in een bewerkingsprogramma nog korrel toevoegen, wat er heel anders en meer natuurlijk uitziet dan digitale ruis.
De structuur van het zand komt in de zwart/wit foto beter tot zijn recht |
Een moeilijke keuze, maar ik ga voor de zw/w. daar het groen van het water minder afleidend werkt |
Waar de structuur van de boom in de kleurenafbeelding wat wegvalt komt deze in de zw/w foto meer tot uiting |
De structuren van de huid zijn minder zichtbaar in de zw/w foto, waardoor je meer kunt uitvergroten. |
Wil je meer weten over fotografie? Misschien is de workshop dan wel iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.