Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link
Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort verwijderd.
Misschien zie je het helemaal niet zo zitten, zo'n grijze massa, maar fotograferen in de mist kan juist hele mooie plaatjes opleveren.
Mist komt veelal in de herfst voor maar zie je in principe elk jaargetijde wel verschijnen zelfs in de zomer (nevel).
Mist ontstaat bij een heldere nacht en een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, wanneer de lucht afkoelt en de waterdamp in de lucht overgaat tot waterdruppeltjes.
De mist is niet overal gelijk of even dik. In de stad zal je minder mist aantreffen dan op het platteland en ook daar kan je te maken hebben met mistflarden. De meeste kans heb je in de buurt van het water.
Mist komt veelal voor in de buurt van of boven het water |
Het weer checken
De beste tijd om op pad te gaan is 's morgens net voor zonsopkomst wanneer de lucht al een mooie zachte tint aanneemt. Maar check van te voren even de weerverwachting van bijv. weerplaza om teleurstelling te voorkomen.De zon geeft de lucht een mooie warme tint en de mist is goed zichtbaar bij tegenlichtopnames |
Klopt de belichting?
De mist is het beste zichtbaar als je tegen het licht in fotografeertProbeer iets ( ongeveer 1 stop) te overbelichten! Door de witte kleur gaat de camera waarschijnlijk automatisch onderbelichten waardoor je foto zonder overbelichting te donker zou worden.
Check daarom ook het histogram: Staat het hoogste punt van de grafiek in het midden of meer links van het midden, dan wordt je foto te donker. De bovenste foto is iets te donker. De foto hieronder is goed belicht en daardoor echt helder.
Wil je geen lensflare in je foto gebruik da een zonnekap of houdt je hand over de lens om direct invallend zonlicht te voorkomen.. |
Combinatie mist en zon
De combinatie van zon en mist, terwijl de aarde alweer aan het opwarmen is resulteert in fraaie"zonneharpen" doordat het zonlicht door takken en gebladerte gebroken wordt . Je ziet en fotografeert ze het beste bij strijk- of tegenlicht. Om ze duidelijk op je foto uit te laten komen gebruik je een klein diafragma ( hoog getal). Meer over het fotograferen van zonneharpen vind je hier
Zonneharpen in het bos. Goed zichtbaar bij een combinatie van mist en zon. Gebruik een klein diafragma ( groot getal) voor duidelijke "strepen" |
Storende elementen
In de mist kun je heel goed storende elementen of objecten verhullen. Op het voorbeeld hieronder was de mist behoorlijk dik en zie je de lichtmasten die verderop in het weiland staan niet meer terug.Help, mijn camera stelt niet scherp
Rust door contrasten en lijnen
Het tegenovergestelde kan ook voorkomen in de mist. Juist wel contrasten!
Maak daar gebruik van.. De silhouetten, veroorzaakt door het
fotograferen met tegenlicht zoals in de foto hieronder, in combinatie met de zachte achtergrond geven
je foto's diepte en ook rust.
Evenals lijnen binnen je compositie die je verder de foto invoeren in combinatie met de zachte tinten van de achtergrond zoals de tweede foto hieronder.
.
.
Wel een Statief, geen flitser
Vergeet niet je statief mee te nemen. Zeker in een bos kunnen de sluitertijden behoorlijk oplopen, omdat daar nog minder licht aanwezig is. Indien je dan geen statief gebruikt krijg je bewegingsonscherpte, c.q. een bewogen foto.
Eventueel kun je de ISOwaarde opschroeven, maar dat betekent weer ruis.
Fotografeer de mist alleen bij natuurlijk licht. Gebruik zeker geen flitslicht. Je hebt dan grote kans dat je een whiteout effect krijgt, wat heel mooi kan zijn maar niet als je mist wil fotograferen.
Gebruik een telelens
Mist lijkt zich altijd in de verte te bevinden. Zodra je naar de mist toe denkt te lopen en je kijkt na 100 meter dan zie je dat de mist zich nog steeds op dezelfde afstand van je bevindt. Gebruik daarom een teleobjectief zodat je de mist "dichterbij kunt halen". Met een standaard objectief zou je de mist juist "wegduwen"
.
De waterdruppels van de mist raken onderkoeld zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt. Zodra ze ergens tegen aan botsen bevriezen ze, waardoor ruige rijp wordt veroorzaakt. Het maakt de natuur sprookjesachtig mooi en komt niet zo vaak voor, meestal alleen 's morgens te bewonderen en doet je direct vergeten dat je bed zo lekker warm was.
Mist zorgt voor diepte
Hoe verder je probeert te kijken hoe vager de onderwerpen door de mist. Hier kan je mooi gebruik van maken door iets op de voorgrond te plaatsen, waardoor je nog meer diepte creƫert.
Mist = veel druppels
Gebruik de waterdruppels van de
mist ook eens in je macrofoto's. Zorg ervoor dat je de druppels scherp
fotografeert, met een klein diafragma als ze op je onderwerp liggen. Of fotografeer ze juist met
een groot diafragma als bokeh, achter of tussen je onderwerp.
Het belangrijkste is echter dat je er plezier in hebt en dat het je ontspanning geeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten